Sunday, 10 April 2016

Faktor Umur

Faktor umur memainkan peranan...!!!

dh masuk 3 series ni, mmg mencabar nk membesarkan anak...
dgn perut dh mula nk membesar...
dgn nk melayan si zulaikah ni...
Betul la kata org...last umur nk beranak 35 tahun..hahaha...tp tu zaman dulu,zaman skrang ni umur 42 pon ade beranak lagi tau...kpd u oll2 semua sementara umur lom 35...beranak la selagi boleh,biar kita penat skali....

Tapi kalu tetiba umur 42 pregnant lagi & anak2 lain dh 5 6 tahun...tu xde masalah coz just fokus yg kecik..jgn jd mcm aku ni haaa, kelam kabut u olls...lembik je,dgn renyah nya...

Bila dh dpt tau pregnant ni,pergi la klinik swasta nk cek..last period 22 oct 2015,doc ckp ujung bulan 7...bila scan doc ckp "kecik sgt la,xleh nk baca brape week"...😂😂..so,so suggest terus je buat buku merah...

Time buat buku merah..kena jmpa doctor la sbb rekod ade thalasemia...serta merte kena bebel dgn doc atas alasan 1)jarak kelahiran dekat 2) faktor umur & 3) ade thalasemia... aku diam je bila doc bebel....then time scan

Doktor : Eh!! Betul ke last period awak 22 oct? Tak sama dgn scan ni
Aku : betul doc...tu last period saya. Abis tu skrang ni saya dh brape week??
Doktor : Ikut scan awak baru 9weeks..beza 3weeks ni dgn date period awak...xpe lagi 2weeks checkup lagi nk comfirm due awak.

Serta merta buku tanda hijau....hahahaaa

** jumpa next entri ***



Tahun 2016... -Cerita Baru-

Assalamualaikum semua....

hihihih...sorry dh lama tak update....
ade cerita yg nk dikongsikan bersama....



Alhamdulillah....aku mengandung kali ke-2...dh 5bulan (21weeks)
Ini pon tak disangka-sangka..tetiba je ade...tu pon tergerak hati nk check sbb kwn opis selalu tegur muka aku sembab.."pregnant ke?...muka sembab.."...

Errr...tetiba blur jap...hihi...blk kje citer dgn husband,terus husband ckp "saya baru nk tegur awak,saya tgk awak ni tak period"....

haaaaaaa..kerlas nyah....terus rase tak sedap hati,terhegeh2 la klinik opis minta UPT...
pagi esok nk mandi terus buat test...sementara nk tunggu nmpk line...mandi dulu (time tu hati dh berdebar2)...


Lepas mandi....jeng...jeng...jeng.... positif!!!!
Mcm tak tentu arah time tu....terkebil2 dlm bilik air mcm xcaya pon ade.... Alhamdulillah..rezeki lagi...

On the way nk gi kje...aku laki bini senyap sunyi dlm kereta..huhu...then husband ckp ptg ni gi scan la dh brape week....

Ok...jumpa lagi...

Sunday, 8 November 2015

Berpantang Selepas Bersalin

Assalamualaikum semua...

Hihihi...seperti yg dijanjikan ye....kita throwback ye...

masa aku pantang,minggu pertama pantang mama aku yang jaga...
maklumla kan anak 1st terkial2 aku nk pegang baby....mama yg mandikan zulaikha
tgh mlm nangis nk tukar pempers kejut mama....hihihi...
then masuk minggu ke-2 pantang,mertua aku yg jaga...
ini disebabkan mama aku holiday ke Japan dgn adik aku....menggantikan aku..hihih


Actually, ade beberapa petua aku still lagi ikut tradisional. Dari segi pemakanan, aku ikut traditional.
mertua aku jaga agak ketat skit,maklum la kan org kampung kan....
mknan semua berasaskan senggang...huhuhu....actually aku xbrape suka makan senggag ni..
dlm tempoh pantang ni,aku mnta mertua masakkn bubur & sayur + ikan bilis or hati lembu goreng halia. Selera makan mmg kurang, time tu nasi pon xleh telan,mmg mkn bubur je..kekdg sup daging. Memandangkan aku ni kekurangan darah,doktor nasihatkan bykkan mkn sayur hijau & ikan.



mertua aku jaga,aku mmg xpegang baby langsung..pegang pon time bagi susu...
mertua aku mmg ngulit abis anakk aku....mandikan,tukar pempers malah tdo pon malam pon dengan anak aku....masa berpantang ni la aku rase nikmat rehat yg secukupnya...mertua aku tungku kan anak aku & tungku kt aku skali...sunggupon asyik baring je,henpon tetap kat tangan...hahahahahah


Pehtu,siap tegur pki bengkung smpi abis pantang....3minggu pertama pakai bengkung ikat tu....
mertua aku ikat punya la ketat...huhuhu...perut dh kempis baru pki gridle je...hihihi.... aku pki gridle smpi 100 hari tau, punya la nak kempis perut sampai perut aku takde berlipat2...


Sepanjang mertua aku jaga,punya la mcm2 bebel pasal berpantang ni...part paling best,mertua aku siap sound anak dia "lps abis 44hari ni jgn terus bersama,nk pakai lama...cukupkan 100hari"...hahahha..terkulat2 laki aku dgr mak dia bebel...dlm masa yg sama,aku pon ngeri jugak...ye la kan,baru lps jahit,ngilu...hikhik


Anak aku tak nyusu badan. Dalam masa yang sama anak aku tak pandai isap,siap beli puting khas utk letak kat breast pon xjalan jugak Kalau boleh,aku teringin la nk bg susu badan,tp apekan daya..awal2 dh bg susu campyr. Susu bdn sikit, then guna breast pump pon mcm tak flow sgt...aku picit sndri je....
baru aku tau,org ade thalasemia ni mmg susu badan kurang (betul ke tidak...aku x sure)...sbbnya aku ade kwn yg ade thalasemia ni...kwn aku tu pun susu badan xbyk....last2 susu badan dpt bertahan 1 bulan je....aku bg susu S26, Alhamdulillah..anak aku berak lawas...


 Awal 2minggu mesti la terkepot2 kan...nak bangun sakit,nak duduk sakit, nak baring sakit nak ngiring poooooon sakit. Walaupon jahitan bawah dh ok,jalan tetap kepit apetah lagi nk duduk bersila..sbbnya aku fikir takut terkoyak balik...hihihi

Yang ni minggu pertama je berpilis bagai..berparam



Time ni mandi herba dgn air suam....mmg terbaik!! 3 minggu aku mandi herba,mmg badan fresh giler


 Yang ni xbrape nak sanggul tinggi sgt....ikat rambut ala kadar je....hihihi...rambut aku bkn pjg mana pon...


Yang ni mmg aku ikut kata mertua & mak aku...sentiasa minum air panas,wpon cuaca panas time pantang dulu...time tu kecik beso kecik beso tgk air sejuk.... 100 hari tau tak minum air sejuk...mmg mencabar ...hahahah..

Ok kawan2...sekiranya salah cara pantang aku,mohon bg tips yg betul....aku baru belajar,masih lagi terkial...
Jumpa lagi...;)