Sunday, 30 December 2012

Summary of 2012



Assalamualaikum....huhuhu....dh 2bulan xupdate.sorry sesgt kwn2,aku bz dgn 5s smpi nk update pon tak ade mood....;)..jenguk blog pon sekejap2 je...Alhamdulillah,aku sihat2 je....setakat ni aku lom ade progress utk mengandung ni....;)....cuma nk cerita skit sepanjang tahun 2012 ni...

Tahun 2012 ni lain mcm skit dr tahun2 sblmnya...

JANUARI
seperti biasa,bulan pertama setiap tahun musim org byr cukai
di mana tahap kesabaran aku nipis mcm tisu...bz dgn kerja & weekend pon kena kje jugak...
TTC pon mcm ala2 x buat jugak sbb penat & malas....dlm masa yg sama bulan ni PERIOD delay over 30 days...

FEBRUARI
bulan ni bulan paling best bagi aku..sbbnya husband aku bw gi makan angin ke kota london.sungguhpon bz dgn kerja,aku sanggup cuti semata2 nk pergi holiday.Time gi holiday time tu pulak period turun...baru nk berangan positif...huhuhu....Then,balik dari holiday,mama suruh pegi urut....kena minum air kunyit & masalah rahim senget.

MAC
masih meneruskan TTC dgn asid folic je...

APRIL
bulan ni bulan paling aku sedih...sbb teringat2 aku keguguran....teringat2 aku saksikan sndri ketulan tu keluar.

MEI
Alhamdulillah...bulan ni aku ditukarkan ke bhgn lain,sebelum ni aku kena di bhgn kaunter cukai harta...masih teruskan TTC....;)....

JUN
masa ni kami PJJ kembali,husband aku nk sgt kje KL balik....kata husband kje kt KL lagi byk peluang,kt JB xde peluang kje yg meluas...so,nk tak nk aku kena lepaskan dia pergi...xpe,demi utk menambah kos sara hidup...kami berPJJ selama 2 bulan ye...

JULAI
dalam tempoh kami PJJ ni,aku ade gi check-up kt klinik pakar puan kt bandar putra ni...saje checkup utk tnya suggestion yg perlu aku buat....check kandungan gula aku normal....tekanan darah rendah...tahap kolestrol aku normal & berat aku agak BERAT...so,doktor suggest kena turunkan berat bdn & naikkan tekanan darah...huhuhu....makanya,aku start aerobic balik.....

OGOS
Ulangtahun perkahwinan kami yg ke-4...;)....dh masuk 4tahun perkahwinan ni...aku dh mula rasa protes & menyampah pd diri sndri...aku mula rase rendah diri bila berjumpa dgn kawan2 suami,aku dh mula tak nak join ape2 function,aku dh mula rase sensitif bila org2 sekeliling cerita pasal anak...tp apekan daya,walaupon aku cuba elak...tetap jugak org akan tanya..

tapi xpe....aku sentiasa positif dgn org2 disekeliling aku.Aku anggap org selalu bercerita psl anak ni bagi semangat aku utk teruskan usaha..(mungkin aku juga akan jd mcm org lain,teruja bila dh ade anak)...;)...

SEPTEMBER
masih meneruskan TTC dgn asid folic je...

OKTOBER
bulan ni besday aku yg ke-31....mama dh bising sbb aku ni xnampak tanda2 usaha nk dptkan anak...cousin aku yg kawin lambat dari aku,dh nk masuk 2nd baby dah...huhuhu...so,mama suruh aku makan debunga kurma...

Selain mkn debunga kurma ni,aku pegi berubat dgn "DOKTOR ALAM GHAIB" kt pontian.. 1st time pergi "doktor" tu ckp masalah hormon...2nd time pergi "doktor" ckp DARAH KAMI TAK SERASI...aku boleh terima kata2 "doktor" tu,sbb aku dh jmpa psgan yg dh berpuluh tahun kawin takde anak disebabkan darah tak serasi....

Setakat ni aku lom buat rawatan susulan dgn "doktor" ni...;)....InsyaAllah,akan menyusul tak lama lagi....;)....

NOVEMBER - DISEMBER
2bulan ni yang sibuk memanjang...dgn 5S,then dgn bil cukai pemaju dh sampai & nk kena sorting...disusuli kami mencari rumah sewa lain...saje nk berubah angin...

Selamat Tahun Baru untuk kalian semua....Tahniah pada kawan TTC saya aida dan jay farhana...mereka berdua telah berjaya..Alhamdulillah....tak lupa jugak kawan TTC saya yg selamat bersalin twins iaitu emme

Kepada TTCians yang belum berjaya,teruskan usaha...moga usaha kali ini mendatangkan hasil..Insya Allah....take care semua....;)...




Saturday, 20 October 2012

Doktor Alam Ghaib - Part 2


salam semua...
seperti aku janji entry sblm ni...
hari ni aku pergi lagi benut utk rawatan susulan...

kali ni aku pergi bertiga dgn suami & mama...
kami smpi dlm pkl 10.30 pg & "klinik" dh buka....
aku la org pertama smpi...
then,dh nk pkl 11 baru la ramai yg sampai...

bila "doktor" sampai,aku nampak dia pakai baju wrn hitam...
aku tnya la pembantu "doktor" ni..napa pki bj itam...
pembantu tu jawab,baju itam ni sape2 ade temujanji dengan "bapa"...
pembantu tu bgtau air yg susun belah dpn utk jmpa "doktor" & air yg susun belah belakang utk jumpa "bapa"
"bapa" ni pula lebih kpd sesiapa yg ade hajat...seperti air penerang hati...
or kalau yg kena santau "bapa" ni boleh pulihkan...
pd zahirnya perempuan....tapi suara lelaki yg keluar...
yg nk jmpa "bapa" ni..cuma 5 org je...

tunggu dlm 15minit....
perempuan ni dh tukar pki baju doktor....
"doktor" ni dh ready atas carpet tu...
aku pon terus duduk depan dia...
gedebak gedebuk soal jawab...
then kami laki bini kena injection...;)...
"doktor" tu bgtau...

"saya tgk pada check-up minggu lepas...darah awak berdua ni TAK BRAPE NAK SERASI...
then awak pula (dia tunjuk aku) pon jenis rahim tak brape nk kuat...lagi satu bila waktu bersama sperm suami ni senyap & kaku....so,lps kena enjek ni badan akan rase panas ye...tp jangan risau,ini biasa sbb utk pemulihan hormon....lepas ni boleh rawatan susulan bila2 masa "

ubat kali ni mmg byk...aku punya je lebih 5 jenis ubat...
husband aku punya dlm 4 5 je...
"doktor" ckp mcm tu aku rase down sgt2....
aku dah jumpa pasangan yg berpuluh tahun kawin tak ade anak disebabkan darah tak serasi..

takpe la...selagi aku boleh usaha...aku usaha...
mama aku pon boleh menerima hakikat sekiranya aku tak ade rezeki anak....

ok...itu saja untuk hari ni...
malam ni aku dh berangkat balik kelantan...;)...turn raya umah mertua...
SALAM AIDILADHA UTK SEMUA....





Saturday, 13 October 2012

Doktor Alam Ghaib - Part 1

Assalamualaikum semua...
korang semua mesti tertunggu2 kan..
yes!!...hari ni aku pegi berubat kt benut....

sebelum keluar rumah...mama tanya aku
"nk pegi ni,hati ko mcm mn??..kalau rase terpaksa baik tak payah pegi..
ape2 hal jadi mama xnk ko salahkan mama"...
InsyaAllah ma....mmg nk try berubat cara mcm ni...

Kami sampai sana dlm pkl 10.15pg...
org lom ramai lagi...lg 10minit nk pkl 11...mmg ramai yg dtg...

~~ni la "klinik"nya...;)~~

then,aku perasan sorg pompuan ni..dgn baju kurung biasa,pki anak tudung & tasbih di tangan
sorg makcik yg duduk sblh aku ni bgtau...ni la "doktor"nya...
mmg mcm kt klinik betul...bg ic utk register...
sementara tu,aku nmpk la "doktor" ni pki baju putih mcm doktor betul...& pki mask lagi tau...
mmg sejibik mcm doktor betul....


gbr kt atas ni..ruang menunggu...
"doktor" tu duduk bersila kt atas carpet
then,dia panggil pesakit...terus je tanya ape masalah...
masa dia berubat..mata dia pejam...
kiri kanan dia aku xnmpk ubat2 or telescope or brg2 seangkatan dgnnya...
lagak dia mmg mcm doktor betul...amik ubat..masukkan ubat
then tangan masuk kocek nk amik buku & tulis..
tp..aku mmg tak nmpk ape2 pon...kalau ikut hukum akal...NONSENSE!!!!!...
sape2 tgk mmg xkan prcaya...mcm aku jugak,1st time tgk "doktor" ni buat aku leh tergelak....
rata2 yg dtg berubat ni,anak demam pon dtg jugak....

parents aku tgk pon mcm tak percaya...then bapa aku pon nk try jugak 
giliran bapa aku no.4....bapa aku cuma nk check tahap kesihatan dia je..
aku dgr "doktor" tu cakap...tekanan darah ok...kencing manis ok...cuma jaga mkn je...
mcm mn doktor klinik biasa ckp...mcm tu jugak la "doktor" ni ckp...

tiba gilirian aku no.5....

"doktor" : ye,awak sakit ape?...
aku : saya xsakit.saya nk check,saya ni dh 4 tahun kawin tp lom ade anak...tp saya penah gugur
"doktor" : penah dtg sebelum ni? (sambil tanya,smbl tulis)
aku : belum...ni 1st time..
"doktor" : pusing belakang....

mmg berasa telescope tu,tp pd mata kasar aku....aku xnmpak pon telescope tu...!!!

"doktor" :...gugur dulu brape bulan??...suami dtg skali tak??..
aku : gugur dulu dlm 2bulan...suamii ade ni...

"doktor" tu check laki aku then injek kami kt blakang pinggang kanan...
mmg berasa injet tu mcm kita injek kt klinik biasa....

"doktor" : ni masalah hormon ye....minggu depan dtg lagi utk rawatan susulan...
then,dia masukkan ubat kt dlm botol air tu...yg aku punya,aku tgk dlm 4  5 jenis ubat 
husband aku punya cuma 2 3 jenis ubat je....
"mkn ubat" 3x sehari,setiap 8 jam minum setengah gelas

"doktor" ni tak macam doktor yg biasa kita jumpa ye...
takdenya nk borak2 dgn kita tanya khabar ke...duduk mana ke...
terus tanya kita sakit ape...check then bg ubat...
kalau kita pegi klinik biasa...kalau ramai org sah2 la kena tunggu lama
ini tak...tak sampai 5 minit dah siap..
tak ade bayaran dikenakan...tp seikhlas hati nak bagi...

mmg pelik!!...smpi skrang pon mcm tak percaya ape yg aku nmpk depan mata
pada aku "doktor" ni yg Tuhan pilih...
Subhanallah....

InsyaAllah,next week aku pegi lagi
nnt aku update lagi...

selamat malam semua....



Thursday, 11 October 2012

Kalau tak ade anak,hidup kita tak berkat


korang semua pernah dgr ayat kt tajuk post ni
samada ceramah2 agama..dr org2 sekeliling kita...dari org tua
ataupon terbaca dalam buku agama??

sebelum ni,aku kalau lepak kt surau office ni kan
sambil2 nk tunggu masuk waktu,borak2 dg makcik2 & kakak2....
ade la sorg dua makcik2 ni....ckp
"kita pompuan ni,kalau xde anak xberkat hidup kita"
memula dgr tu,aku buat bodoh lagi la....xamik pusing langsung...
then, kat rumah pon parents aku ckp benda yg sama...
terfikir jugak...betul ke??..maklum la kan,buku agama pon payah nk baca
apetah lagi nk dgr forum2 agama ni...huhuuuiiiii....

#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#

kali ni...bapa aku terpaksa involve dgn rumahtangga aku...
bapa aku ckp...kenapa anak perempuan dia susah betul nk dpt anak..
dh 4tahun kawin xde anak...dh lain mcm
mungkin bapa aku sangka yg aku ni xde action...
so,bapa nk bawa aku & husband gi berubat secara Islam kat pontian hari sabtu ni...
huhuhu...nk xnk kena pegi...
rasenya...salah sorg ttc aku ade buat melalui perubatan islam ni...
& Alhamdulillah...dh pregnant pon...

InsyaAllah....saya akan update psl gi pontian....


 

Anak kau dh brape tahun???


 salam semua
hihihihi...

selama ni kalau jumpa kawan2 mesti tanya
-->> anak dh brape??...xpe...belum rezeki...bla..bla...

kalau kaum kerabat jmpa mesti tanya
-->> kau ni bila lagi??...jgn lambat2....bla...bla..bla...

dari mula soalan-soalan ni  ditanya aku sentap...sampai la aku dah KEBAL & LALI...;)...

ade la dlm sebulan lps punya kejadian...
ade sorag staff lelaki ni dtg jmpa aku utk serahan wang hasil
sambil2 aku buat bil,sambil tu layan staff ni berborak...
borak psl anak nk sambung blajar la...psl anak nk exam la....
tgh2 borak...terus je staff ni tanya aku...
"Nul,anak ko yg sulung dh brape tahun??"

erkkk??!!!...terkedu...nk jawab ape ek??....
hahahha...
dgn sekuat perasaan jwb "aku lom ade anak lagi la...".....
seperti biasa la ye.....
xpe la...lom rezeki...kena usaha lebih lagi....bla...bla....;)....

ok....itu je nk citer...;)....

Wednesday, 3 October 2012

"benda" @ makhluk halus


entry baru lagi ye kali ni...
tetiba je rajin nk ngomel kan....
tgk tajuk post ni mesti u olls lagi excited kan....hihihihi
citer ni xde kena mengena dgn diri aku..tp,terkena pulak adik pompuan aku....

****blur jap...nk mula citer dari mana...****

adik perempuan aku no.3,dh setahun lebih kawin
mcm aku jugak lom ade rezeki anak lagi...
kalu dh kakak & adik lom ade anak...mesti tanggapan org dh lain...
"ade masalah la"....."mesti ade keturunan la"...
yes,memang xnafikan...sedara belah bapa aku ade yg smpi ke tua xde anak...
tp kami xpenah fikir pasal kuturunan,tp kami fikir ni REZEKI

ok,berbalik citer pasal adik ....

adik aku ni selalu citer,setiap kali dia tdo macam ade org hempap dia...
so,yg kitorg2 ni fikir sbbnya "kurang solat"....
bapa aku pon cakap "diri sndri yg xbetul"
lagi pulak bila kitorg dtg bertandang tdo umah adik aku ni
xde pon rase xsedap ati or meremang bulu roma or rasa kena hempap....
rumah sewa adik aku ni apartment kt bukit mahkota
sblm ni pon org india yg sewa umah tu,so faham2 la ye kalau dh org india ni
segala bapa syaitan angkut utk pelindung umah...
mcm kita jugak la kan guna ayat2 Al-Quran sebgai pedinding

masa balik muar raya aritu,adik aku ni citer la kt nenek aku...
haaaaaa,biasa la kan kalau dh tnya dgn org tua makanya kena sesi tazkirah ye...
kebetulan pulak nenek aku ni ade 2 tong air darul syifa' ni
1tong kena bg separuh dgn aku utkk minum...mn tau kan melekat lps ni kan...hihii
nenek aku pesan kat adik,renjis air ni keliling umah dlm keadan pintu masuk,pintu dapur & tingkap terbuka luas diikuti bacaan selawat & ayat kursi..& tiap2 mlm baca Yassin....
Alhamdulillah,after 1week adik aku tdo xde rase kena hempap malah tdo dgn sedap & lena...
TAPI>>>>>>>>>> 
masa adik tdo tu, dia ade rasa org main2 kt kaki dia...kuis2 kt kaki dia
(lain lak jadinya)

Then, cuti 3hari 1malaysia tu,adik aku ni balik umah aku la kan...
still lagi xabis2 citer pasal hempap2 & kuis2 kaki....
last suggestion from my parents...suruh gi jumpa org yg mahir dlm ilmu agama @ ghaib ni....tak lain tak bukan HARUN DIN tu....
tp adik aku ni tak nak pegi sbbnya kena amik no. & buat appointment...
so,adik aku ni nk jmpa bapa sedara (belah hub dia) yang mahir jugak la dlm ilmu agama ni...

So,last weekend adik aku ni ade family gathering (hubby side)...si bapa saudara ni nk jmpa personally dgn adik & husband dlm bilik....

Bapa saudara : nadia skrang mcm mn??..ok tak sekarang??
adik : memang tak ok...(citer dr a-z)
bapa saudara : pakcik dh lam nk bagtau nadiah,kalau pakcik ckp nadiah takut pulak....tp,kali ni pakcik kena bgtau jugak...mmg ade "benda" kt badan nadiah ni...mn nadiah pergi "benda" ni selalu ikut...pakcikk bg no tel ustaz ni nadia call sndri ye...ustaz ni leh tolong dari jauh... InsyaAllah

Then adik ni call la ustaz tu..gedebak gedebuk citer...
adik aku ni ikut la ape yg ustaz tu suruh baca surah2 (aku xingat surah ape)
ade 1 ayat surah tu adik aku mcm payah nk sebut,ala2 gagap nk sebut
smpi adik aku ni nk nangis setiap kali kt 1 ayat surah tu
masa adik aku baca surah tu...masa tu adik aku rase "benda" tu main kuis2 kat kaki dia
dh 3hari adik aku buat ni...adik call balik ustaz nk bgtau perubahan yg dialami...
ustaz : nadiah...pakcik dh nmpk "dia" dh keluar dr ujung rambut smpi ujung kaki...InsyaAllah lps ni dh xde lagi dah...nasib baik nadiah tak mengandung,kalau tak anak awak hilang nnt.... ustaz rase lebih baik awak pindah la rumah baru....

Seriously,aku mmg terkejut jugak la...tak pernah terlintas dlm otak pasal makhluk halus ni
Alhamdulillah...adik aku skrang dh beransur pulih...hihihi...
so,skrang ni sedang ligat mencari rumah....

korang semua pernah kena mcm ni tak??...
share la dgn aku....;)...
ok semua...jumpa lagi....

Tuesday, 2 October 2012

Debunga Kurma


Assalamualaikum
minta maaf ye,mak dh lama xjenguk umah mak ni nakkkk.....
dh bersawang2 umah mak ni nakkkk...
hahahhaha....

Alhamdulillah ye,aku sihat2 belaka
lagi pulak skrang ni sibuk dgn 5S ni kan....hihihihih
u olls semua ape khabar?.....moga kalian jugak sihat2 jua....
ok la....tak nk bebel pjg2,straight to the point je la kan...


debunga kurma ni kwn adik aku yg bg...
sblm ni kwn adik aku tu dh lama kawin
dia minum debunga ni,Alhamdulillah terus mengandung....;)....


aku rase ade la 2 3 bulan debunga ni kt umah...
tp,xpenah skali pon aku amik kesah nk mkn 
setiap kali mama tnya sama ada dh or belum mkn debunga ni
setiap kali tu la,aku jawap...LUPA NK MKN
ntah mcm mn,last week tetiba je mama tanya umur aku...

mama : long,umur ko dh brape skrang???
aku : (dgn bangganya jawap)....tahun ni31
mama : hah???!!!...ko dh 31....??....cepat2 la long beranak,dpt sepasang pon jadi la...smpi bila ko nk tunggu??mama tgk ko ni mcm xkisah xde anak...mira dh nk masuk anak ke-2,yg ko mcm ni je...mama suruh mkn debunga tu ko xnk makan...payah betul la ko ni,ko ni mcm xusaha langsung....
(haaaaa...terus la mama bising ye)

jadi,aku pon try la minum debunga ni...
bau debunga ni pon aku rase mcm loya tekak aku ni...
patut la mama ckp campur skit madu
aku tmbah madu agak byk jugak la,smpi wrn air  tu mcm air teh o...hihihihi....
aku ni anggap letak madu mesti sedap la kan.....
haaaaaa....bila minum...hambek kooo!!!!....terus kluar balik...
nak xnak kena minum smpi habis....(kena minum dpn mama)
habis je terus aku minum air nescafe,nk hilang rasa loya punya psl...
hahhahaha
ade sesiapa penah minum debunga ni tak???hihihihi


bukan aku xkisah xde anak...
sbnrnya,aku sndri akan jadi stress bila fikir pasal anak...
dlm fb...kwn2 sekeliling selalu citer2 pasal anak...
sedikit sebyk aku tersentuh hati bila kwn2 bergalak citer pasal anak
korang jugak mesti penah rase mcm mn kan????...

mudah2an minum debunga ni ade rezeki utk aku...Amin....




Friday, 24 August 2012

Reunion Hari Raya


Assalamualaikum kawan2 semua....;)....
diam tak diam dh 6hari kita beraya...sekejap je rasa...
hihihihi...
mcm mn sambutan raya kalian semua??...mesti meriah kan??....
TTCian pula mcm mn??...hikhikhikhik.....

Alhamdulillah...
raya tahun ni paling terbaik la...
sbbnya aku dpt join gathering dgn kwn zaman sekolah dulu....;)....
tahun2 sebelum ni aku xdapat join...tapi tahun ni sedaya upaya aku pujuk husband
gathering ni on 23/08/2012 (raya-5)...buat raya ke-5 kerana aku...
hahahha....korang mmg best la...REALLY APPRECIATED...
jom layan gambar jap....

~~ni meja yg belom kawin...hihihi~~~


~~yg ni lak meja yg dh beranak-pinak ***kecuali aku***...~~





~~yg tgh2 tu tuan rumah ye...;)~~~

~~yang ni pulak,tgh kelam kabut nk susun kerusi~~





~~ehem...ehem...sepertii biasa...aku tetap nk menyelit...~~

mmg aku enjoy sesgt gathering ni....
terima kasih kpd tuan rumah & kwn2 yg lain kerana menjayakan majlis ni..
hopefully next year dpt join lagi....
Love U All!!!!!....


p/s : kpd tuan punya gbr,sori ye aku upload sndri...hihihi...tq




Thursday, 16 August 2012

Selamat Hari Raya


Assalamualaikum....

hari ni hari last day aku kerja....
esok dh start cuti...yahoooo!!!!!
mulanya plan raya tahun ni kena balik raya rumah mertua...
suami aku pon dh beli tiket train nk blk kelantan....
tetiba je,laki aku tukar fikiran,xjadi balik kelantan
mula la kau nk hangin, sbbnya dh beli tiket pehtu nk burn mcm tu je...

rupa2nya...laki aku dh jual tiket train kt kawan dia...
kawan dia nk blk tp tiket dh abis
kiranya,laki aku ni mcm kesian sgt la kan kt kawan dia ni....
hahhaha.....makanya raya ni balik muar....

dikesempatan ini....
kpd rakan2 blogger & TTCians....
mohon maaf sekiranya ada diantara komen2 aku yg kurang enak
w'pon kita xpernah bersua muka...
tp kita tetap mesra di alam maya ni....
kalian semua tetap kawan aku....;)

pada nk balik kampung....
berhati2 di jalan raya
moga raya tahun ni lebih meriah 
& kpd TTCias,hopefully lps raya ade la berita gembira ye...;)...
InsyaAllah....;)....




SELAMAT HARI RAYA 
MAAF ZAHIR BATIN



Dia Yang Terbaik Untuk Diriku...



Syukur Alhamdulillah...
hari ni ulangtahun perkahwinan yg ke - 4...
kami masih berdua...


perjalanan hidup yang masih jauh....
mengharapkan kehidupan yang lebih baik pada masa akan datang
 kpd keluarga saya...kawan2 saya & xlupa juga my silent readers...;)....
terima kasih dgn sokongan & juga doa..
kalian semua kekuatan bg saya...;)..
moga kalian juga sentiasa dirahmati....



@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


DEDIKASI UTK SUAMI

Terima Kasih kerana sudi jadi kawan saya
Terima Kasih kerana sudi jadi cinta hati saya
Terima Kasih kerana sudi jadi suami saya..
Terima Kasih kerana sentiasa bersabar dengan saya
Saya selalu percaya,dugaan selalu menjadikan kita orang lebih baik.....;)




Sunday, 5 August 2012

Syakira 1 Tahun

Assalamualaikum semua...
sekejap je dh 15 hari puasa kan....
kalian semua mcm mn??...sihat??
Alhamdulillah,saya sihat seadanya...;)...

2hb Ogos lps,genap 1 tahun Syakira saya...;)
so,adik ipar aku nk jugak la celebrate besday anak dia kan...
sungguh pon bulan puasa,kami semua meraikan ye...
kitorag buat pd hari sabtu lps 4hb Ogos
atas permintaan adik ipar,tema birthday party tu MERAH

~~rajin adik ipar aku berhias2 ni~~


~~yg ni pulak,kitorg ajak skali pakcik aku~~

menu berbuka hari tu pulak
nasi lemak & KFC...disusuli dgn choc chip walnut cake
puding caremel pon ade jugak...hihihi

~~yg ni pulak,nk capture gbr ni ntah brape kali snap,smpikan kitorg2 ni pulak yg letih nk action~~








dan yang paling penting skali...
gbr dgn mamalong syakira tetap nk interframe....hihihihi





Friday, 20 July 2012

Ramadhan


Assalamualaikum kawan2 semua...

tahun ni tahun ke-4 kami puasa berdua..
masih lagi belum kesempatan nk berpuasa bertiga or berempat...hihihihi...
kawan2 yg dh pregnant tu,puasa tahun ni nmpk gayanya mesti penuh la kan...
hahahha...mesti best kan...

Salam Ramadhan utk TTCians semua...
mohon maaf kalau ade diantara entry2 aku ni menyinggung perasaan kalian semua
moga Ramadhan kali ni lebih baik dari sebelumnya...
juga moga amalan & doa kita diterima oleh-Nya...

sekian



Monday, 2 July 2012

Check-up + Aerobic



Assalamualaikum semua....
entry baru lagi hari ni....;)....
tetiba je rajin hari ni nk update....

bulan lps,aku pi check-up kt klinik Pakar Puan Hong
kt bdr putra ni...
saje nk check & bukan paksaan dr husband atau pon monthly checkup
aku checkup pon time balik keje...
dlm pkl 6ptg smpi klinik tu....dh ptg2 org xramai kt klinik
smpi2 klinik,tunggu dlm 2 3 minit...terus nurse panggil 

Doktor : selamat petang puan...sihat??...dh lama tak dtg check-up,ade berita gembira ke??
aku : selamat petang...(smbl sengih2 kucing)..belum ade rezeki lagi,tp dtg ni saje nk
tnya pndpt ape yg perlu saya buat...;)..
Doktor : xpe,kita check berat & tekanan darah awak dulu...

berat : 58kg...tinggi : 153cm
ikut kiraan BIM : 24.8...normal weight
hahhaha....berat aku dh naik...lagi 0.2 nk OVERWEIGHT...
tekanan darah aku agak rendah : 57
kolestrol : paras normal, 4....
gula : paras normal ...(xsempat nk tgk brape...hihihi)

Doktor : tekanan darah rendah pon salah satu sbb susah nk mengandung...

huhuhu....baru aku tau,tekanan darah rendah pon susah nk ngandung
doktor suggest jaga pemakanan...bykkan minum air masak,mkn mknn yg boleh naikkan darah..
sambil2 tu jgn smpi OVERWEIGHT & buat senaman nk kurangkan LEMAK...
hahahah...LEMAK TEPU mmg payah nk kurangkan..

Doktor : pd saya,awak ni xde masalah...awak boleh mengandung...clomid pil,
check kesuburan..IUI or IVF (ntah ape lg nama rawatan yg aku xbrape nk faham) tu bg yg tak pernah mengandung...sbb tu saya mmg tak galakkan awak mkn
pil kesuburan...awak nk buat check-up jugak pon boleh....saya suggest awak pergi 
REGENCY SPECIALIST HOSPITAL

hah??!!!....satu-satunya private hospital yg agak terkenal bg aku...

REGENCY SPECIALIST HOSPITAL
BANDAR SERI ALAM,MASAI

 seperti yg dijangka,doktor ni siap bgtau segala prosedur nk check-up ni & kosnya around RM2000++
aku terus terkedu,2K tu baru permulaan belum lagi rawatan susulan
ntah brape kos agaknya...huhuuuiiiiii!!!!
pernah jugak laki aku ni ckp nk ambil anak angkat...
tp,aku xnk...sbbnya,bukan darah daging sndri kan
boleh menyebabkan aku ni jaga or layan xikhlas..

berat bdn dh naik...aku pon mula balik gi aerobik....
setiap hari isnin,rabu & jumaat kelas aerobik
kekadang tu setiap hari ahad ade aerobic free kt hutan bandar


~~~org lelaki pon join skali aerobik...hentam saja la labuuuu~~~


ok semua....sekian utk hari ni...
jumpa lagi
wassalam


kata hati : suami selalu ckp dia xkisah lmbt dpt anak..tp,jauh disudut hati,aku yakin sgt dia amat berharap


Sunday, 1 July 2012

PJJ Kembali

Assalamualaikum semua...
mohon maaf bebyk....dh lama tak update...;)...
maklum la,baru balik kursus 3hari last 2week..
then disusuli penyakit 'M'...hihihi
tp,blog2 kalian semua saya rajin jenguk....

ok la,hari ni nk share skit...
sebelum ni aku dgn husband
"weekend husband & wife"
masu tu baru kawin...aku kt JB & hubby kt MUAR...
almost 1 year kami ber PJJ....
so,aku pon slow talk dgn hubby cari kje kt JB ni..
kebetulan pulak tahun 2009 tu kebyykan kilang2 buang pekerja...
termasuk la kilang laki aku nih!!....

masa tu,dgn harapan bila dh duduk bersama ni
dpt la aku pregnant...;((..
so,skrang ni laki aku kje sndri buat wiring..
mmg bidang kje & minat dia dlm elektrical nih...
lately ni,bisness husband mcm kureng masyuk la...

ntah mcm mn,biras aku yg dok KL ade call husband nk bg job...
mula la hati aku ni mcm xbest....
husband aku ni mmg beriya2 nk gi KL jugak...
dia ckp kt JB ni susah nk dpt job...
mungkin ade betulnya,kt KL tu meluas peluang kje tu...
xpe la...demi sesuap nasi kami kan...aku terpaksa rela dia pegi....
w'pon kekadang hati mcm tak sedap...
(mula la fikir bukan2)

hari ahad lps 24/06/2012 dia pergi
makanya,terpaksa kami PJJ lagi...
kalau dulu JB-MUAR,aku xkisah sgt.....
tp ni JB-KL aku rase mcm xsanggup nk ulangalik w'pon naik bas....




kata hati : smpi bila nk hidup jauh2 ni.....


Friday, 25 May 2012

New workplace


Dari bln 4 smpi la skrang ni..
aku pergi kje dgn penuh semangat
sbbnya...jabatan aku ade buat reshuffle staff..
yg terlibat cuma 4org je...hihihihi
sblm ni aku kje bhgn kaunter cukai harta


skrang ni pulak aku dh tak jaga kaunter...
aku kena buat kerja2 ofis....
best sgt2...xpayah aku pening kepala nk layan kerenah public


haaaaa....ni la tmpt baru aku...
kalau kt kaunter aku sentiasa rasa panas & bahang
w'pon aircond kt ofis sejuk...sbbnya aku PANAS DGN PUBLIC
skrang ni pulak...sejukk manjang...
hambekk ko!!...nk sgt sejok kan...hahahha






#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@#@

DEDIKASI UTK LINDA & SHILA

terima kasih sbb rekemen nama aku secara langsung or tak langsung
terima kasih sbb percaya pd kemampuan aku bekerja
terima kasih sbb bg sokongan pd aku
aku hargai sgt2....

~~dlm byk2 gbr...gbr ni jugak aku paling berkenan!!!~~



ok semua....
itu saja utk kali ni
jumpa lagi entry akan dtg....;)

Sunday, 13 May 2012

Selamat Hari Ibu


salam semua...
hihihi...baru ni nk hapdet blog...
xde cerita yg menarik psl saya hari ni....

Alhamdulillah....
tahniah kpd geng2 TTC saya...yg dh hamil...
saya pulak yg rase teruja,bila salah seorg geng TTC saya
pregnant kembar...;)...best kan???
skali sakit,keluar 2 terus.....ihihhi....

hari ni hari ibu...saya lom berkesempatan nk dpt 
ucapan hari ibu ni...just wish mama saya je...
agak emosi jugak bila turn saya lak ye...;(...

a'way....saya nk wish
SELAMAT HARI IBU kpd semua ibu2
& tak lupa juga kpd bakal jd ibu...;)
moga hari ibu tahun ni lebih bermakna buat kalian semua




Wednesday, 25 April 2012

Tumpang Gembira


salam semua...
hari ni baru berkesempatan nk jengok blog...
seminggu dua ni saya bz sgt...hihihihi

so,saya xde nk cerita ape sgt...
just nk share dgn kalian semua...
rakan blogger @ TTCian saya dh pregnant
almost 5-8 weeks maybe..;)
nama dia "emme"

Alhamdulillah....saya tumpang gembira dgn rakan blogger nih..
w'pon kami kenal melalui blog...;)..

kpd rakan TTCians lain yg belom pregnant...
teruskan usaha....moga2 usaha kita semua menjanjikan yg terbaik...
I'Allah....Amin~~




Monday, 9 April 2012

APRIL...kau datang lagi..


salam semua...
sorry ye kwn2,almost 2weeks saya x update blog..
thanks jugak pd yg tnya khabar saya...
Alhamdulillah,saya sihat2 belaka....
cuma hati saya je,yg xbrape nk tenteram....;(..



####################################################

APRIL 2012,kau tetap datang tanpa dijemput...
bulan APRIL juga la yg buat aku tersentuh hati...
mengikut perkiraan aku,bulan APRIL ni
"anak" aku sudah 1 tahun 4 bulan...
hingga ke hari ini,aku masih teringat2 kejadian dulu...
aku menyaksikan sendiri ketulan itu turun....


hingga ke hari ini.rase ralat tetap terasa...
ralat kerana kelalaian aku sendiri...
aku tak sedar yg aku ni mengandung
aku tak tau perubahan hormon @ fizikal yg mendatang pd diri sendiri
& jugak aku xpenah amik pusing pasal period lewat or cepat..

kini sudah 2 tahun berlalu
sehinggakan aku tak ada nampak tanda2 utk mengandung lagi..
nk buat treatment kt pakar....aku belom cukup mampu lagi...
cuma,aku berubat secara tradisional & juga perbetulkan pola makanan

kekadang aku rase kesian dgn suami...
suami aku juga kena tempias sindiran gara2 aku belom mengandung
I'Allah,aku mengharapkan keajaiban
keajaiban yg akan merubah segala tanggapan buruk terhadap diri aku....





Saturday, 17 March 2012

Perhatian Umum


hari ni makngah aku buat kenduri  & tahlil arwah atok
skali jugak kenduri merangkap utk keluarga aku nk berangkat 
pergi umrah esok...
kenduri kali ni aku rase lain sesgt...sbbnya,baru ni la 9beradik bapa aku dpt berkumpul semua
bila dh jmpa mcm ni,pkl 11mlm xabis borak lagi....

seperti dh dijangka,sekali lagi aku menjadi perhatian umum..
paksu : syazni,aper citer??....bila lagi ko ni??...jgn tunggu lama2,umur makin meningkat
aku : ***tersengih2**...I"allah paksu,otw ni...hahhaha
(hakikatnya : ckp utk sedapkan hati sndri)

lepas tu pulak,ade lagi yg bertanya
pak lang : syazni...ko bila lagi??....ko ni xpandai lagi ni
aku : I'Allah...ade lps ni...
(hakikatnya : aku blh tahan telinga lagi)

tengah2 makan...ade lagi yg menyelit tanya
pak uteh : eh!...syazni,dh lama xjmpa awak....mizi mana???
aku : pak uteh ape khabar??...mizi ade kt luar tu dgn pak uda...
pak uteh : ko lom ade anak lagi??....anak sedara dh ade..
aku : I'Allah...tgh tunggu ni...
(hakikatnya : letih nk menjawab)

yg sibuk2 tanya aku semuanya pakcik2 aku....
makcik2 aku xde pon nk tnya....bagus la kalau xtanya
kalau tak telinga aku dh berasap...hahhaha...
cuma makngah aku ssorg je yg memahami keadaan aku...
makngah aku ni mmg xde anak...kesian..

makngah : syazni,sabar byk2 ye.....buat xtau je ape org cakap bukannya syazni xblh ngandung cuma rezeki lom ade lagi...
aku : ye la makngah....aritu dh urut,bidan ckp senget ketepi....
makngah : mama ko nk gi umrah ni,minta dia doakan ko....doa seorg ibu makbul tau
***terus bergenang air mata***


skrang ni aku dh lali bila org asyik tnya psl anak....
aku anggap mereka2 yg bertnya ni berdoa utk aku
sekian





p/s : sekali lagi airmata aku jatuh lagi....uhuk...uhuk....

Friday, 16 March 2012

blog oh blog!!

salam semua....
baru ni berkesempatan nk jenguk2 blog...;)..
hari ni aku cuti,sbbnya nk antar keluarga aku kt airport
keluarga aku nk pergi menunaikan ibadah umrah

seblm ni aku xterfikir nk berblog2 ni...
sbbnya malas nk karang ayat bagai ...
entah mcm mn,tgk kwn aku dh ade blog...teringin lak nk ade blog
memula tu terfikir la jugak,ade ke org nk baca blog aku??
ade ke org tau blog aku ni??....
hhehehe....

blog ni aku buat umum 
tak tertumpu pd TTC saje...;)...
melalui blog ini aku dpt mengenali ramai kwn yg ala2 senasib dgn aku 
bertukar2 pendapat...aku suka sgt...
mcm2 info aku tau...;)...

kwn2 semua...terima kasih kerana sudi jenguk2 blog aku..
terima kasih sudi bg sokongan & nasihat 
tak lupa juga kpd "silent readers"...aku amat menghargai juga...;)

jumpa lagi di entri akan dtg...
sayang kalian semua...
wassalam..

Sunday, 26 February 2012

Putra Qayyum Jaszle


salam semua..
officemate aku dh selamat bersalin pd 27 Jan 2012
anak lelaki....kesian kwn aku tu kena operate...
la ni baru aku berkesempatan nk lawat dia....
nk ikutkan aku janji dgn dia nk lawat hari sabtu,tp xjadi....
last2 ptg td lps OT terus gi umah dia....

aku kje sama bahagian dgn kwn aku ni...bhgn cukai harta..
duduk sebelah menyebelah...ape2 kami akan citer...
selalunya time luahan perasaan...hahhaha...
kwn aku ni selalu ckp 'belum ready nk anak'
yg aku lak selalu ingatkan dia,jgn planning....planning2 nnt tup2 payah nk ngandung pulak
sejak dr kwn aku ni xde pon citer2 psl preggy ni....

smpi la 1 tahap,kwn aku asyik demam...selalu mc...
masa tu aku byk kali pesan dgn dia "ko buat la test,mn tau ko demam ni demam pembawakan"
tu pon aku ni agak degil skit xnk check...
agaknya masa kwn aku ni gi klinik,doktor terus buat urine test.....dan hasilnya
POSITIF!!!!!...Alhamdulillah....

aku tmpang gembira bila kwn aku ni sms bgtau
tp hakikatnya hati ini tersentap....;(...
org yg lom bersedia nk anak,mudahnya mengandung tanpa perlu berubat bagai
tp aku yg beriya2 nk anak ni,mcm susah nk dpt...
sebenarnya aku CEMBURU dgn kwn aku ni...;(
aku redha...REZEKI TUHAN YG BG
bila saat dia nk melahirkan anak,sempat lagi dia sms mohon maaf...
"aku minta maaf ye nul,halal mkn minum aku...doakan terbaik utk aku"
masa tu hati aku sayu & sedih sgt


ni la anak kwn aku, Putra Qayyum Jaszle...comelkan??
ikut muka husband dia...;)....


p/s : xde niat pon utk bercerita psl org...tp aku jadikan ini sebagai teladan utk diri sndr...


Saturday, 18 February 2012

Berurut


salam semua....
hari ni ade nk cerita skit....
sblm ni aku dh 2bln xperiod.....last aku period bulan 11
bln 12 & 1 aku xperiod langsung....awal bulan 1 aku buat test
hasilnya tetap -ve....;(...masa tu fikir maybe lom nk jd kot...
smpai la menginjak ke akhir bln 1,still lagi xperiod....
 tup2 nk pi holiday,blh lak terperiod dlm flight...
nasib baik mama suruh bw pad..
nk ikutkan aku mmg xnk bw pad....

semlm aku mc....aku demam...
then minum ptg semlm, ntah mcm mn leh terbukak psl pregnant2 ni
masa tu aku kena hentam teruk dgn mama & adik ipar...
(hentam teruk ni bknnya kutuk2 ye...tp bg nasihat secara berhemah)
aku rase mcm nak nangis pon ade jugak...tp nasib baik husband ade sblh aku tahan nangis
adik ipar bg suggestion,suruh pi urut kt sg.mas, kota tinggi....
adik ipar ckp bidan urut bagus.....mama pon terus la kata setuju nk pegi.....
nak xnk aku & husband pon setuju  jugak la....

****************************************************************

adik ipar dh call bidan tu...pkl 3ptg nnt dtg...
suruh bawa kunyit idup & air 1 botol....
pkl 2ptg dr umah....ngam2 pkl 3 dh smpi...
terpampang signboard "MAK JAM BIDAN"
bila smpi tu,terus mak bidan tu minta ibu kunyit
sambil2 mak jam ni pilih2 kunyit...
sambil2 tu la sesi perkenalan....tnya nama,dh brape lama kawin...
then mama terus bgtau aku penah gugur...dh lepas borak tu
mak jam terus ke dapur buat 'air'....
dr ruang tamu aku dengar dia potong kunyit,pecahkan telur....bunyi blander...
aku dh agak mesti kena minum...wek!!!

mak jam ajak masuk bilik & suruh berkemban...
nasib baik i bawa kain batik....
bila dh baring,mak jam terus tekan kt bahagian rahim tu kiri & kanan...
belah kiri xsakit...tp yg belah kanan sakit...mmg nmpk ketara perut aku belah kanan ni bengkak
rupa2nya rahim aku senget ke tepi...sbb tu susah nk lekat...
mak jam tekan skit je aku dh menjerit sakit...
bila mak jam dh mula urut,aku punya meraung jgn ckp la kan...
siap aku tepis2 tangan dia,sbb xtahan sakit....
last2 mama pegang tangan aku...
siap ade baca2 masa urut tu then ade tiup2 kt perut

mak jam : sebenarnya ko ni xde masalah,lps ni I'Allah lekat..
adik ipar : tu la mak jam,kakak ipar saya ni penah gugur
mak jam : lepas gugur dulu,penah urut tak??
aku : xde urut pon...tp masa baru kawin ade skali urut kt uda,tukang urut tu ckp rahim ke bawah
mama : kak,saya mmg xpenah nk suruh anak saya ni gi urut..sbbnya anak saya ni xpenah ade rase sakit bila bersama,xde rasa sakit bila buang air
mak jam : mmg la xsakit,rahim ni mmg x turun...cuma senget ke tepi je...dh lps ni urut dgn mak jam je,jgn tukar2 tangan nnt payah...ko ni dh period lom??
aku : dh, minggu lps
mak jam : urut ni kena 3 kali ye....bln depan lps period dtg sini lagi,kalau xdtg period ko buat test sndri..I'Allah lekat lps ni...


lps tu,terus la mak jam ni urut2 badan & picit kepala
mak jam : aku picit badan ko ni,ko ngandung nnt mesti mabuk..ko kena byk berehat...seksa pertama ni ko dh lepas...ni seksa kedua pulak,ko kena minum air kunyit...skali nafas minum ye...
aku : mak jam,xde cawan yg kecik skit ke??....x terminum saya cawan besar...
mak jam : kata nk anak kan??...nk xnak ko kena minum jugak...mak jam ade campur skit madu..


kunyit hidup + telur + madu
ibu kaki kiri kena tindihkan atas ibu jari kaki kanan
tangan kiri kena ampu breast belah kanan
dengan baca bismillah & selawat terus minum
sambil aku minum,mak jam bg semangat suruh abiskan air...
Alhamdulillah,abis jugak air kunyit tu,then minum air masak lak...
dh sudah tu,terus rase nk muntah...cepat2 mak jam bg gula2 & urut blakang aku...

sekejap je mak jam ni urut,xsampi 1 jam..
baru aku rase lega....& rase sengal2 kt perut ni still ade lagi..
I'Allah,mana tau rezeki aku kan...dgn disusuli doa mak jam ni..
kawan2 semua,nk berurut cari tukang urut yg betul2 mak bidan ye
jgn cari tukang urut yg baru belajar or baru pndi urut org ni...
nnt jadi mcm aku ye,dulu aku penah urut kt jb...
agaknya masa tukang urut ni nk naikkan keatas,terus senget ke tepi...

ok kawan2...jumpa next entri
selamat malam



p/s :: possible la jugak bila aku ngandung kali-2 tu doktor pakar suspek luar rahim...::


Monday, 13 February 2012

Paris - Day 4 @ Last Day


flight kami pagi ni pkl 10:30 (waktu france), 17:30 (waktu malaysia)
penerbangan mengambil masa 12 jam...
kt imigration paris aku punya lotion & bedak kena amik
sbbnya melebihi 100g @ 100ml....
masa ni dh xfikir ape dh..rase xsabar nk smpi malaysia
rase xsabar nk balun masakan mama,nak makan itu ini la....




~~seperti biasa ye,menggedik dulu...ngeeeee!!!~~~

kami semua selamat sampai malaysia pkl 05:30 waktu malaysia...
smpi lcct adik aku amik,then balik jb...
aku rindu sama bilik & bantal bucuk...huhuhuhu....

I'Allah,next year punya trip we olls plan nk pi venice & rome pulak
nk pi time spring...mcm dh serik nk pi time winter
sbbnya dr kepala smpi ujung kaki injured...
dari skrang kena kumpul duit...

terima kasih pd husband
kerana menaja tiket penerbangan saya bercuti di london...
saya amat hargai sgt2..


p/s : percutian kali ni,smpi bila2 aku xkan lupa.....;)....